Energietransitie

De energietransitie raakt ons allemaal. Van het Groningse gas, tot de zonnepanelen op onze daken, de elektrische auto’s en een Noordzee vol windmolens. Maar is het voor u een last of een kans?

De opgave is dan ook groot wil Nederland de doelstellingen uit het akkoord van Parijs in 2015 halen. De uitstoot van broeikasgassen moet tegen het eind van 2050 met maar liefst 95% zijn afgenomen. Om dit te bereiken zullen onder meer 3,5 miljoen woningen van het aardgas worden ontkoppeld, een transformatie die we sinds de opbouw na de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien. Met een decentrale aanpak probeert de overheid wijk-voor-wijk deze uitdaging te lijf te gaan. Wordt het de inzet van all-electric of warmtenetten? Wat betekent dit voor de capaciteit van bestaande infrastructuur?

Ook de industrie in Nederland moet haar bijdragen leveren aangezien zij voor x% verantwoordelijk is voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Grootverbruikers van het Groningse gas hebben reeds te horen gekregen dat in 2025 ‘de kraan dicht zal gaan’. Met een afschrijvingstermijn van 15 tot 25 jaar zal dit bericht menig strategische planningssessies in de war hebben geschopt. Om maar niet te spreken van het fenomeen ‘stranded assets’: wat te doen met onze infrastructuur gebaseerd op fossiele brandstoffen? Kortom, er zijn momenteel slechts weinig gebieden waar zoveel innovatie nodig is als in de energietransitie.

Meer weten?
Streeft u groei na in de energietransitie maar weet u nog niet op basis van welke strategie? Of heeft u ideeën maar zoekt u nog een bewezen aanpak om naar de markt te gaan? Neemt u dan contact op met een van onze Energie experts.

Showcase

Meer weten?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende intake aan voor innoveren op basis van samenwerking.